KASTAMONU / TOSYA - Tosya Mesleki Eğitim Merkezi

USTALIK BELGESİ

Okulumuz mesleki eğitim programında eğitim görüp 12. sınıfı tamamlayan öğrencilerimize ustalık belgesi verilir.

USTALIK BELGESİ

Belge talep edilen meslek/dalı üzerinden olmak şartı ile toplam 5 yıl SGK/BAĞ-KUR pirim ödeme yaptığını belgeleyenler. (SGK pirim cetvelinde meslek kodu yazılı pirimler dikkate alınır. Pirim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse pirim ödemesi yapmış olan kurum kişinin hangi meslek/dal da çalıştığını Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekmektedir. BAĞ-KUR pirimi ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı olduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile ispatlamak zorundadırlar.)

Not: 18 yaş öncesi SGK/BAĞ-KUR pirim ödemeleri dikkate alınmayacaktır

Aşağıda Sayılan Belgelerden Herhangi Birine Sahip Olanlar Kalfalık Belgesi Veya Müracaata Esas Olan Belgede Yazılı Alan/Dalından Ustalık Belgesi Almak İçin Mesleki Eğitim Merkezine Müracaatta Bulunabilirler.

* İlköğretim/Ortaokul mezunu veya 1996-1997 öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu olanlardan daha önce kalfalık belgesi almış olanlardan

* Üç yıllık meslek lisesi mezunu alanlar.

* Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış dördüncü seviye yeterlilik belgesi olanlar.

* Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı dördüncü seviye kurs belgesi olanlar.

* Mesleki Açık Lise yüz yüze eğitimini tamamlamış olanlar.

* Birinci, ikinci sınıf Elektrik Tesisatçı Yetki Belgesi olanlar.

*Belge talep edilen Meslek/dal, Mesleki Eğitim Merkezi kapsamına alınmadan önce esnaf ve sanatkârlar dernek veya odalarınca verilmiş ustalık belgesi olanlar. (Bu belge, belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulamak zorundadır)

Not: Müracaata esas belgede yazılı meslek/dalı Mesleki Eğitim Merkezinde kapsama alınmış meslek/dal olması şarttır. Ustalık müracaatında 5 yıllık SGK pirim ödemesi hesabından, mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile mesleki eğitim merkezlerinde alınmış olan her bir dönemlik eğitim altı ay SGK prim ödemesine denk kabul edilerek 5 yıllık SGK priminden düşülür.

USTALIK BELGESİ İÇİN DENKLİK VE BELGELENDİRME SINAVI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

1. Öğrenim belgesini aslı ve bir adet fotokopisi

2. Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi

3. Bir adet biyometrik fotoğraf

4. Ek-1 başvuru formu (okulumuzda verilecektir)

5. Kalfalık belgesi aslı ve bir adet fotokopisi

6. Başvuruya esas kanıt evraklar.

* SGK dan alınmış prim dökümü,iş yeri unvan listesi

* Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

* Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitiminin tamamlama belgesi

* MEB onaylı dördüncü seviye kurs belgeleri*

* MYK tarafından verilmiş dördüncü seviye yeterlilik belgeleri*

* Üç yıllık eğitim süreli Meslek Lisesi diploması*

* Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarından veya Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınmış eğitimle ilgili belgeler.

Not: Belge türü olan evrakların asılları işlem yapıldıktan sonra başvuru sahiplerine geri verilecektir.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi İçin Müracaat Zamanı:

Kalfalık ve Ustalık Belgesi müracaatları resmi çalışma gün ve saatleri içersinde olmak şartı ile 2 ayda bir yapılmaktadır.

Şubat Dönemi sınavları için başvurular : Aralık ayı boyunca

Nisan Dönemi sınavları için başvurular : Şubat ayı boyunca